Legenda trenului IR1522 [Proză scurtă]

Legenda trenului IR1522 [Proză scurtă]

Hărmes-Bărmes, zeul autohton al călătoritului, cerificat cu șapte diplome, cinci onoruri și zece articole în presa locală, stătea tolănit pe canapeaua lui de piele, ronțăind jeleuri și scărpinându-se pe după ceafă cu unghia degetului mic de la mâna stângă.
În fața lui, rând pe rând, șoferi de toate felurile, vatmani, căpitani și șefi de tren soseau și îi pupau tălpile, aducăndu-i ofrande și sperând la un patronaj responsabil pe durata întregii călătorii.

-Tu o să ai aer condiționat prea puternic în autocar și o să te înjure babele – zise Hărmes, desfăcând cu poftă înghețata de vanilie cu fulgi de migdale și topping de sirop de ciocolată adusă de un șofer de Dacos.
-Tu o să uiți să schimbi macazul și o să ajungi în cealaltă parte a Bucureștiului – flutură el mâna nonșalant către o vatmaniță care îi oferise șampanie.
-Tu o să ai parte de ambuteiaj de o jumătate de oră!
-Tu o să te iei după GPS și o să nimerești până în curtea unui moș care își face duș improvizat cu apa curgând din găleată!
-Tu accident ușor cu un taximetrist care vorbește la telefon!
-Tu pasageri care se iau la bătaie!
-Amendă că ești sub limita legală de viteză!
-Blocaj din cauza unei turme de 300 de oi!
-Pasăre care face caca pe parbriz!
-Miros de ouă stricate!
-Iar tuuuuuu!
Și Hărmes se întoarse spre șeful de tren de la IR1522, care îi oferise o pungă de pufarine și una de pufuleți, ambele topite în soare.
-Să ai geamuri sparte! Scaune jegoase! Lipsă de aer condiționat și temperaturi de 50 de grade! Întârziere de o oră! Vagoane și scaune nenumerotate și călători aglomerându-se ca fraierii la locul greșit! Pierderea legăturilor cu alte trenuri! Opriri nejustificate în mijlocul câmpului! Lichide vărsate pe jos de ani întregi și gume de mestecat lipite peste tot!
Și Hărmes ronțăi pufarinele, mulțumit de sentință.

*

Așa a ajuns trenul în care mă aflu să fie atât de nașpa.

***

Scris în tren pe 10 septembrie, în drum spre Bucureşti.

tren

Comments

comments