Kieli Volumul 1, de Yukako Kabei [Recenzie]
Primul lucru pe care îl vei percepe şi care te va atrage citind Kieli este atmosfera aparte. Poate pentru că acţiunea se desfăşoară pe o planetă îndepărtată, îmtr-o lume uşor distopică, având trenuri cu aburi şi vapoare pe oceane de nisip; o planetă cu oameni simpli, dominaţi de clerici. Sau poate pentru că personajele principale sunt o fată care poate vedea spirite, dar nu interacţionează bine cu ceilalţi oameni din cauza asta; un soldat nemuritor cu probleme de atitudine; şi un radio posedat de spiritul unui caporal care a murit într-un război demult uitat. Sau poate, pur şi simplu, pentru că nu ai mai citit niciodată ceva atât de neobişnuit.
Kieli este un novel scris de Yukako Kabei şi cuprinde nouă volume, fiecare având în jur de 250 de pagini. Primul volum a fost adaptat şi într-o manga ilustrată de Shiori Teshirogi, manga ce are, la rândul său, două volume. De asemenea, prima carte din seria novel a câştigat Dengeki Novel Prize.
Fiecare volum se deschide cu nişte pagini ilustrate colorate şi lucioase, surprinzând un moment esenţial din acţiune. Pe parcurs, apar şi ilustraţii alb-negru, nu la fel de reuşite ca cele din manga, ce-i drept, dar suficient încât să-ţi creeze o imagine asupra personajelor. Scrisul este relativ mare şi datorită ritmului echilibrat, te vei trezi că ai terminat deja un volum după trei-patru ore.
Povestea în sine e uşor de citit şi se bazează în aceeaşi măsură şi pe desfăşurarea acţiunii, şi pe dezvoltarea personajelor. De-a lungul ei, se desprind rapid trei fire narative principale: cel al războiului din urmă cu şaptezeci de ani, la care a participat Caporalul; cel al soldatului nemuritor Harvey şi al celorlalţi nemuritori, care se asociază cu clerul şi se vânează între ei; şi cel al trecutului părinţilor lui Kieli, pe care ea nu i-a cunoscut niciodată. Fiecare volum este, practic, călătoria celor trei personaje (Kieli, Harvey, Caporalul), călătorie ce dezvăluie câte puţin din viaţa fiecăruia. Acţiunea este detaliată, dar nu excesiv de complexă, şi este suficient de bine închegată încât să te facă să dai paginile mai departe. De asemenea, apare şi o oarecare tentă de romanţă între Kieli şi Harvey.
Recomand această serie celor pasionaţi de steampunk şi sci-fi, celor pasionaţi de lecturi uşoare şi neobişnuite şi celor cărora le place să citească romanţe. De asemenea, recomand manga adaptată după primul volum din această serie.
***
Review pe care l-am scris prin 2012 pentru un concurs de recenzii pe Mangashop, în urma căruia am câştigat un bilet la Nijikon.